Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, Milli İstihbarat Akademisi tarafından bir otelde düzenlenen “Türkiye-Afrika Stratejik Diyaloğu” başlıklı programının açılışında konuştu. Köse, Batı merkezli literatürün Afrika’yı kendi tarihsel ve toplumsal öznelliği içinde düşünmek yerine, oryantalist bakış açısıyla ele aldığını belirtti.
Köse, modernleşme teorilerinin ilerlemeci varsayımlarının evrensel ölçütler olarak kabul edildiğini ve bu durumun Afrika’ya da yansıtılmaya çalışıldığını ifade etti. Afrikalı toplumların özgün yollar çizme kapasitesinin göz ardı edildiğine vurgu yapan Köse, Afrika’nın kendi sesinden dinlenmesinin önemine dikkat çekti.
Afrika’nın, 21. yüzyıl uluslararası siyasetinin belirleyici aktörlerinden biri haline geldiğini belirten Köse, Afrika’nın sahip olduğu potansiyel ile küresel sistemde önemli bir konuma geldiğini aktardı.
Köse, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik yaklaşımını açıklarken, karşılıklı egemenliğe saygı, insani sorumluluk ve samimiyet, kazan-kazan esasına dayalı işbirlikleri, uzun vadeli ve sürdürülebilir ortaklıkların temelini oluşturduğunu belirtti.
Prof. Dr. Köse, Türkiye’nin Afrika’da somut ve kalıcı sonuçlar üretebilen nadir ülkelerden biri haline geldiğini vurgulayarak, Türkiye’nin diğer ülkelerle işbirliği içinde olacağını ifade etti.
Programda, Türkiye ve Afrika uzmanlarının katılımıyla Türkiye-Afrika ilişkilerinin stratejik boyutları, savunma ve güvenlik perspektifleri masaya yatırılarak kritik başlıklar ele alınacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]