Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan 2026 Yenilenebilir Enerji İstatistikleri raporu, küresel elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının hızla arttığını ortaya koydu. Rapora göre, 2024 yılında yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artış göstererek 9 bin 836 teravatsaat seviyesine ulaştı. Bu rakam, küresel elektrik üretiminin yüzde 31,7’sini oluşturdu. Aynı dönemde, yenilenemeyen kaynaklardan elektrik üretimi ise yalnızca yüzde 1,4’lük bir artış kaydetti.
IRENA’nın verileri, 2035 yılına kadar yenilenebilir enerjinin küresel elektrik üretimindeki payının mevcut yüzde 31,7 seviyesinden yüzde 78’e çıkarılması gerektiğini gösteriyor. Bu, bugünkü seviyenin yaklaşık 2,5 katına ulaşılması anlamına geliyor. Güneş ve rüzgar enerjisi, yenilenebilir kaynaklar içinde belirleyici rol oynamaya devam etti. 2024’te en yüksek yenilenebilir elektrik üretimini 4 bin 589 teravatsaat ile Asya gerçekleştirdi. Asya’da üretim geçen yıla göre yüzde 14,3 artarken, bu büyüme özellikle güneş ve rüzgar enerjisinde yoğunlaştı.
Avrupa, 1758 teravatsaat ile yüzde 7,2’lik bir büyüme kaydederken, bu artışta güneş ve hidroelektrik enerjisi etkili oldu. Kuzey Amerika 1535 teravatsaat ile yüzde 5,8, Güney Amerika ise 1047 teravatsaat ile yüzde 2,9’luk büyüme gösterdi. Avrasya yüzde 11,9 artışla 411 teravatsaat, Afrika ise yüzde 5,7 artışla 227 teravatsaat üretim yaptı. Okyanusya 138 teravatsaat (yüzde 3,4), Orta Doğu 76 teravatsaat (yüzde 17,3) ve Orta Amerika ile Karayipler 55 teravatsaat (yüzde 5,8) üretim gerçekleştirdi.
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, küresel elektrifikasyonun enerji dönüşümünün temel taşı olduğunu ve bunun itici gücünün yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik olduğunu belirtti. La Camera, temiz elektriğin enerji güvenliği, dayanıklılık ve rekabet gücünü artırdığını vurgulayarak, önümüzdeki on yılda yenilenebilir elektrik üretiminin bugünkü seviyenin yaklaşık 2,5 katına ulaşması gerektiğini ifade etti. Teknolojilerin hazır olduğunu ve ekonomik gerekçelerin güçlü olduğunu belirten La Camera, binalarda, ulaşımda ve sanayide fosil yakıtlardan temiz elektriğe geçişin hızlandırılması çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell de COP30’da küresel enerji dönüşümünün geri döndürülemez olduğu konusunda uzlaşıldığını ve açıklanan verilerin bunun kanıtı olduğunu söyledi.
IRENA’nın güncellenen 2025 verilerine göre, son 25 yılda yıllık yenilenebilir enerji kurulu güç artışı 2025’te 693 gigavat ile tarihi zirveye ulaştı. Küresel yenilenebilir enerji kurulu gücü 5,2 teravata (TW) erişerek toplam küresel kurulu gücün yüzde 49,5’ini oluşturdu. Bu dönemde toplam kurulu güç artışının yüzde 85,7’si yenilenebilir kaynaklardan geldi. Yenilenebilir enerjinin toplam kapasite artışındaki payı bir miktar gerilese de, yatırımların yenilenemeyen kaynaklara kıyasla daha hızlı büyüdüğü gözlemlendi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]