Araç değer kaybını kim öder sorusu, birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. Özellikle bu ödemenin sigorta mı yoksa kasko tarafından mı yapılacağı araştırılmaktadır. Bu ödeme, kaza esnasında kusuru olan kişi tarafından yapılır. Eğer sigortası varsa, trafik sigortası devreye girer ve mağdur olan sürücüye ödeme yapılır. Aracın kaskosu varsa, ödeme kasko tarafından da yapılabilmektedir. Fakat aracın kaskosu da sigortası da yoksa, sürücü ödemeyi yapacaktır. Peki, araç değer kaybını kim öder?
Araç Değer Kaybını Kim Öder?
Değer kaybını kim öder sorusu, merak konusudur. Eğer kusurlu taraf siz değilseniz, karşı sürücü ödemeyi yapacaktır. Ödeme kişinin kaskosundan ya da sigortasından karşılanır. Ödeme öncesinde değer kaybının oranı, hasar gören bölgeler ve diğer detaylar değerlendirilir ve ardından ödemesi yapılır.
Araç Değer Kaybını Kim Öder? Sigorta Mı? Kasko Mu?
Karşı tarafın kusurlu olduğu durumlarda sigorta da kasko da ödeme yapabilir. Bu durum, tamamen kişinin anlaşmasına ve poliçede yer alan maddelere bağlıdır. Eğer bir kazaya karışmışsanız, sigortanızla ya da kasko şirketinizle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Değer Kaybı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Değer kaybı için gerekli evraklar hazırlanması bu ödemelerin alınması adına başvuru sürecindeki en önemli detaylardan birisidir. Bilindiği üzere yapılan kazalar ardından araçlarda kaza öncesi satış fiyatı ile kaza sonrası satış fiyatları arasına bir fark meydana gelir. Bu farkın alınması adına insanların değer kaybı başvurusu yapmaları gerekir. Bu başvuruların yapılması esnasında da hazırlanması gereken belirli evraklar bulunur.
Sizler de araç değer kaybı almak istiyorsanız eğer kesinlikle başvurularınızı gerçekleştirmeniz gerekir. Başvuru esnasında ise kesinlikle sizlerden istenen gerekli başvuru evrak ve belgelerini eksiksiz bir biçimde hazırlamanız gerekir. Bu detaylara dikkat etmenizin halinde elbette sizler de değer kaybı alma imkanını elde edebilirsiniz.
Şartları sağlamanız ardından değer kaybı için başvurularınızı gerçekleştirmek istiyorsanız bu süreç içerisinde belirli evrakları tamamlamanız gerekecektir. Değer kaybı evrakları bu kapsamda tamamen eksiksiz ve doğru bir biçimde hazırlanmalıdır. Bu süreç içerisinde hazırlamanız gereken belge ve evraklar ise şu şekilde sıralanır;
- Araba ruhsatı
- Araba ekspertiz raporu
- Gerçekleşen kazanın gerçekleştiği ana dair tutulan kaza tutanağı
- Yaşanan kaza ardından hasarların görünmesi adına her açıdan çekilen kaza fotoğrafları
- Meydana gelen kazanın hemen ardından tutulan hasar tespit tutanağı
Sizler de gereken şartları sağlamanız ardından bu evrakları hazırladığınız zaman değer kaybı başvurularınızı sorunsuz bir biçimde tamamlamış olabilirsiniz. Bu durum da sizlerin sorunsuz bir biçimde kazanın ardından meydana gelen değer kayıplarınızı karşılamanızı sağlar.
Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İnsanlar değer kaybı başvurusu yapmak istedikleri zaman belirli detaylara dikkat etmeleri gerekir. Başvurularını gerçekleştirmek istedikleri zaman ilk olarak kesinlikle şartlara uygun olup olmadıklarına dikkat etmeleri gerekir. Eğer gereken şartlara uyum gösteriliyor ise insanlar değer kaybı için sorunsuz bir biçimde başvurularını gerçekleştirebilirler. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanır;
- Kaza yapan arabanın onarılmayacak hale gelmemesi
- Kazada %100 kusurlu olunmaması
- Yapılan kaza esnasında bir hasar olması ve onarılması
- Başka bir trafik kazası sonucunda aracın parçalarının değişmemiş olması
- Kaza yapan arabanın 10 yaşından küçük olması
- Kaza yapan arabanın km olarak 163.000 km’yi geçmemesi
- Oluşan kazanın iki araç tarafından gerçekleştirilmiş olması
Tüm bu şartların sağlanması ardından insanların bu kez de başvuru için belgelerini hazırlamaları gerekir. Değer kaybı şartları sağlanması ardından az önce belirtmiş olduğumuz belgeler hazırlanır. Bu belgelerin hazırlanması ardından başvuru işlemleri sorunsuz bir biçimde gerçekleştirilir. Bu başvuruların aynı zamanda kaza sonrasında geçen 2 yıllık süre zarfı içerisinde yapılması gerekir. Böylelikle de sorunsuz şekilde değer kayıpları alınır.