Van’da Yabancılar Şubesi’nde gözaltında tutulan Afganistan uyruklu 17 yaşındaki Lütfullah Tacik’in polis memuru tarafından darp edilmesi sonucu hayatını kaybetmesi üzerine görülen davada ÇAÇAV’ın müdahilik talebi kabul edildi.
Ne Olmuştu?
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameye göre; Tacik, beraberindeki altı kişiyle yasa dışı yollardan ülkeye girerken, yakalanmıştı. Polis memurları S.O. ve H.Ö.Ö. tarafından, bulaşıcı hastalık raporu için Van Gölü Çocuk ve Gençlik Merkezi’nden teslim alınan Tacik, yolda rahatsızlanınca Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüş ve burada 31 Mayıs 2014’te ölmüştü.
Tanık beyanlarına göre araçta rahatsızlanan Tacik’i bir an önce hastaneye intikal ettirmeleri gereken polis memurları bu konuda ihmal göstererek, hastaneye giderken kelepçe anahtarı almak için askeri malzeme satan yere uğramış, daha sonra Emniyet Lojistik Şube Müdürlüğü’ne gitmiş, Yabancılar Şube Müdürlüğü’nden ayrıldıktan yaklaşık iki saat sonra hastaneye ulaşmıştı. Hazırlanan otopsi raporunda, Tacik’in akut lösemi hastası olduğu belirtilmişti. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu tarafından verilen raporda, “iddia edildiği üzere tokat vurmanın kabulü halinde de bu durumun kişide beyin kanaması gelişmesine etkisinin olabileceği” belirtilmişti.
İfadeleri alınan tanıklar, polis S.O’nun Tacik’e tokat attığını anlatırken, polis memurları ise üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmemişti. Polis memuru S.O., Tacik ile bir diyaloğunun olmadığını, herhangi bir şekilde vurmadığını savunarak, hastalığını da sonradan öğrendiğini belirtmişti. İddianamede, polisi S.O. hakkında “ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama” suçundan 16 yıla, H.Ö.Ö’ye de “görevi kötüye kullanmak” suçundan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi istenmişti. Bu arada S.O., 24 Haziran 2014’te üç ay süreyle açığa alınmıştı. Süre, 24 Eylül’de üç ay daha uzatılmıştı.
Mahkeme ÇAÇAv’ın talebini kabul etti
Lütfullah Tacik’in bugüne kadar haklarını savunmak üzere dava dosyasında hiçbir yasal temsilcisi bulunmuyor ve mahkeme sivil toplum örgütlerinin avukatlık taleplerini kabul etmiyordu. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi bugün verilen kararda baroların müdahillik talebini reddedip tüzel kişiliği olmayan ÇAÇAv’ın müdahillik talebini kabul etti.
Yaşam hakkı ihlalinde cezasızlığın önlenmesi konusunda Ankara Barosu ve ÇAÇAv. üyeleri Sezgi Korkmaz, Nihan Erdoğan ve Deniz Aksoy davanın takipçisi olmaya devam edecek.
HABERMETRAJ/CAN SİNAV