Pokemon GO kısa süre içerisinde bütün sosyal medya kanalları ve televizyonları etkisi altına aldı. Kit Daniels’in raporlarına göre yaşadığımız dünyada bu durum tesadüf değil.
“CIA UYGULAMAYA BİR TUŞ KADAR UZAK”
“Artırılmış gerçeklik” uygulamalarının son örneği olan Pokemon GO, oyuncularının akıllı telefonlarının kamera ve gerçek lokasyonlarına bir “ekle” tuşu kadar uzakta. CIA ise uygulamaya bir tuş kadar uzak.
Pokemon GO’nun geliştirici şirketi olan Niantic ve kurucusu John Hanke daha önce CIA için In-q-Tel şirketinde Google Earth’ü geliştirmek için sermaye fonu kullandı.
In-Q-Tel bir zamanlar “ABD İstihbarat Topluluğu görevlerini desteklemek için yenilikçi teknoloji çözümleri geliştiren bağımsız stratejik yatırım firması” olarak tanımlanıyordu.
CIA’in Pokemon GO yazılımına yönelik ilgisinin olmasını görmek oldukça kolay. Oyun; oyuncusunun kamera ve jiroskopuna ulaşarak gerçek dünyada evinde veya ofisinde Pokemon yakalaması şeklinde oynanıyor.
KULLANICILARI “ROBOT”A ÇEVİRİYOR
Haber10.com’un haberine göre, yazılım teorik olarak milyonlarca akıllı telefon kullanıcısını “derinlemesine inceleyerek emperyal robot”a çeviriyor. Oyunun kullanıldığı akıllı telefon artık oynandığı bölgede bilinmeyen ev, iş yeri veya bilinmez geçitleri bilinen hale getiren bir casusa dönüşüyor. Gerçek zamanlı ve gerçek görüntülü aktardığı bilgilerle.
Örneğin 2008 yılında yayınlanan Batman Kara Şövalye filminde Bruce Wayne sattığı kendi şirketine yerleştirdiği bir radar sayesinde şirkette bir arka kapı oluşturur.
Aslında bu sahne “artırılmış gerçeklik” yazılımının arkasındaki niyeti ortaya koymaya yetiyor.
2000’li yıllarında başında In-Q-Tel Koyhole Şirketine yatırım yapıyor. Keyhole 3D görüntülerle coğrafi verilerin analizlerini uydu yardımıyla alan ve binaların gerçek görüntülerini çıkaran bir yazılım geliştiriyordu.
ŞİRKETİN ADI RASTLANTI DEĞİL
Şirketin adı rastlantı eseri seçilmiş değildi, “Keyhole=Anahtar Deliği”. Amerikan Ulusal Keşif Ofisi tarafından fırlatılan casus uyduların öncülüğünü yaptılar. 2004 yılında ise Google Keyhole’u satın aldı ve Google Earth teknolojisini yapılan çalışmalara uyarladı.
CIA ise In-Q-Tel’i 1999 yılında; “Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet etmek için üstün bilgi teknolojilerini geliştirmek olan şirketlere yatırım yapmak” amacıyla kurdu.
In-Q-Tel’in ve ABD istihbarat topluluğu danışmanlarından Jim Rickards konuyla ilgili; “Silikon Vadisi ile yarışmak için Silikon Vadisi’nin bir parçası olmanız gerekir” diyor ve ekliyor “bunu yapmanın en kolay yolu ise bir çek defterine sahip olmak, çünkü paranız olduğunda herkes size geliyor.”
Kaynak: Haber10.com