Hong Kong Polisi, Deepfake Teknolojisiyle Yapılan Bir Dolandırıcılığa Kurban Gitti
Hong Kong polisi, personelinin deepfake teknolojisi kullanılarak düzenlenen bir video konferansa katıldığını ve dolandırıldığını açıkladı. Çok sayıda polis memuru, aslında deepfake rekreasyonları olan katılımcıları gerçek insanlar sanarak, toplamda 200 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 25.6 milyon dolar) havale etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Hong Kong Polisi Kıdemli Müfettişi Baron Chan Shun-ching, “Çok kişili video konferansta, [gördüğü] herkesin sahte olduğu ortaya çıktı” dedi.
Dolandırıcılık, Şirketin Finans Direktörü Rolünde Yapılan Bir Mesaj İle Başladı
Dolandırıcılığın başlangıcı, şirketin İngiltere merkezli finans direktörü rolünde yapılan bir mesajla geldi. Polis memuruna gönderilen mesajda, video konferansın bir gizli işlem için gerekliliğinden bahsediliyordu. Ancak polis memuru, mesajın bir kimlik avı e-postası olduğundan şüphelendi. İşçi, başlangıçta şüphelerini korurken, video görüşme sırasında katılan diğer insanların gerçek olduğuna inandı çünkü tıpkı tanıdığı meslektaşları gibi görünüyorlardı ve ses çıkarıyorlardı.
Deepfake Teknolojisiyle Yapılan Dolandırıcılık, Polisin Dikkatsizliği Sonucu Gerçekleşti
Deepfake teknolojisi, kişilerin yüz ifadelerini ve seslerini manipüle edebildiği için dolandırıcılara büyük bir avantaj sağlıyor. Dolandırıcılar, polis memurunun dikkatsizliğinden yararlanarak deepfake rekreasyonlarıyla onu kandırdı. Dolandırıcılığın sonucunda, polis memuru toplamda 200 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 25.6 milyon dolar) havale etmeyi kabul etti.
Bu olay, deepfake teknolojisinin giderek daha sofistike hale geldiğini ve dolandırıcılar tarafından kullanılmasının arttığını göstermektedir. Kurumlar ve bireyler, bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmalı ve güvenlik önlemlerini artırmalıdır.