Abdullah Eren’den Tarihi Sürece İlişkin Değerlendirme
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Hanau saldırısının yıl dönümüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Eren, yurt dışında yaşayan Türklerin Avrupa’da yaşamaya başladığı 1960’lı yıllardan itibaren Türklere yönelik saldırıların arttığını ifade etti.
Abdullah Eren’den Saldırı Sonrası Alınan Tedbirler
Hanau saldırısının ardından Türk ve Alman toplumunun birlik mesajları verdiğini vurgulayan Eren, Türkiye’nin farklı şehirlerinde etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Saldırıyla ilgili mahkeme sürecini takip ettiklerini dile getiren Eren, adli süreçte yaşanan eksikliklere dikkat çekti.
Abdullah Eren’den Irkçı Saldırılara Karşı Çağrı
Abdullah Eren, kurum olarak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik her türlü ırkçı saldırıya karşı olduklarını ve vatandaşların yanında olduklarını belirtti. YTB’ye saldırıları raporlamaları çağrısında bulunan Eren, Avrupa’da artan aşırı örgütlerin ve ırkçı partilerin yarattığı tehdide dikkat çekti.
Abdullah Eren’den Kimlik Krizi ve Tehdit Uyarısı
Eren, Avrupa’nın içinde bulunduğu kimlik krizine dikkat çekerek, Müslüman ve yabancı karşıtı fikirlerin yükselişte olduğunu vurguladı. Saldırılar ve şiddet olaylarının arttığına dikkat çeken Eren, bu durumun Avrupa’da yaşayan insanları etkilediğini ve ırkçı tutumları tetiklediğini belirtti.
Hanau Saldırısı ve Sonuçları
Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de gerçekleşen ırkçı terör saldırısında 4 Türk vatandaşı da dahil olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırgan Tobias Rathjen’in ardında bıraktığı mektupta ırkçı motifler yer almıştı. Federal Savcılık, saldırıyla ilgili başka kişilerin suç ortağı olabileceğine dair yeterli delil bulamayarak takipsizlik kararı vermişti.