Türkiye’de Sağlıklı Beslenme Durumu
Türkiye , Avrupa’da en az kazanan ve gelir dağılımının en bozuk olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde her 10 kişiden 4’ü , iki günde bir et, tavuk ve balık tüketebilecek finansal güce sahip değil.
Avrupa Genelinde Durum
Avrupa Birliği’nin resmi istatistik betvole kurumu Eurostat ‘ın verilerine göre, 27 üyeli AB ülkelerinde 2 günde bir et, tavuk veya balık tüketemeyenlerin oranı 2022’de yüzde 8.3 oldu. Bu oran, Avrupalıların yüzde 91.7’sinin iki günde bir et, tavuk, balık tüketmekte zorlanmadığını gösteriyor.
Türkiye’nin Durumu
Eurostat’ın Türkiye betvole giriş İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) aldığı verilere göre, Türkiye AB ortalamasını 5’e katladı . Türkiye’de iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı yüzde 41.5 seviyesinde bulunuyor.
Diğer İstatistikler
TÜİK’in 2023 yılı verilerine göre hanelerin yüzde 58.8’i bet vole evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 31.8’i beklenmedik harcamaları, yüzde 19.5’i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 64.2’si eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamamaktadır. Ayrıca, Türkiye’de göreli yoksulluk oranı %13.9 olarak açıklanmıştır.