YSK Sonuç Sorgulama Sayfası Geçici Olarak Kullanıma Kapandı
Çok sayıda adayın beklediği muhtarlık seçim sonuçları, “sonuc.ysk.gov.tr” sayfası üzerinden yapılacak sorgulamayla öğrenilebileceği bekleniyordu ancak YSK, sonuç sorgulama sayfasını geçici olarak kullanıma kapattı.
Muhtarlık Sonuçları Online Olarak Açıklanmıyor
Muhtarlık seçim sonuçları online olarak açıklanmıyor. Muhtarlık sonuçları, il ve ilçe seçim kurullarından öğrenilebiliyor.
Muhtarlar İçin Süreç Nasıl İşliyor?
Resmi Gazete’nin 26 Nisan 145 tarihli ve 5991 nolu Bakanlar Kurulu kararlarına göre muhtarlık seçimlerindeki süreç aşağıdaki gibi işliyor:
Resmi Gazete Bakanlar Kurulu Kararı
Madde 24: Oy pusulalarının toplam bakımından seçim defterindeki imza, mühür ve işaretlere uygun olduğu anlaşıldıktan sonra aşağıdaki şekilde sayılmasına başlanır: A) Yazısı okunmayan pusulalarla seçilenin kim olduğu belli olmayan pusulalar bir tarafa ayrılır. B) Muhtarlık ve üyelik niteliklerini taşımayan adlar hesaba katılmaz. C) Muhtarlık için bir kişiden fazla ad yazılmış ise birinciden ve üyelik için (8) kişiden fazla ad yazılmış ise (8) inciden sonrakiler hesaba katılmaz. D) Seçim pusulalarının sayılması ve sınıflanması bu suretle tamamlandıktan sonra en çok oy kazanandan başlayarak sırasıyla her adayın kaç oy almış olduğu muhtar için ayrı, ihtiyar kurulu üyeleri için de ayrı olmak üzere belirtilir. E) Eşit oy kazananlardan evli olan, evlilerden yaşı büyük olan, bu da eşit ise çocuğu çok olan üstün tutulur. Çocuk sayısında eşitlik varsa ad çekme yapılarak adı önce çıkan sırada öne geçer. F) Muhtarlık oylarının sınıflanmasında en çok oy aldığı anlaşılan, muhtarlığa; ve ihtiyar kurulu üyeliği oylarının sınıflanmasında da en çok oy kazanandan başlayarak dört kişi asıl üyeliğe ve dört kişi de yedek üyeliğe ayrılır.
Muhtar Mazbatası Nasıl Alınır?
Madde 25: Oyların sınıflanması yapıldıktan sonra seçim komisyonu tarafından bir mazbata yapılarak yerin en büyük mülkiye memurluğuna verilir. Bu mazbatada: A) Seçimin başlama ve bitme tarihi, B) Sandığın ne zaman ve kimlerin önünde açıldığı, C) Oy pusulalarının kaç tane çıktığı ve seçim defterindeki adların kaç tanesinin karşısına imza veya işaret konulmuş ve kaç adın karşısı boş kalmış olduğu, Ç) Oy pusulalarından kaç tanesi ne sebeple geçer sayılmadığı, D) Geçer sayılan oy pusulalarının sınıflanması sonucunda hangi adların en çoktan en aza doğru kaç oy kazandığı (muhtarlık için ayrı, ihtiyar kurulu üyeliği için ayrı), E) Muhtarlığa, asıl ve yedek üyeliklere kimlerin ayrıldığı, F) Seçimin kanuna aykırı yapıldığı mahalle halkından biri tarafından haber verilir veya ileri sürülürse bunun neden ibaret olduğu, gösterilir.