Yeni Müfredatın Geliştirilme Süreci
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne açıldıktan sonra Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının ardından Bakan Tekin’in onayından geçen yeni müfredat, MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinesinde geliştirildi.
Müfredatın İçeriği ve Değişiklikler
Yeni müfredatta Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun 9 ortak dersin öğretim programı ile bir ortak metin oluşturuldu. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 9 zorunlu dersin öğretim programı ile okul öncesi eğitim programı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından da 2 zorunlu dersin öğretim programı ile 4 seçmeli dersin öğretim programı güncellendi.
Mevcut Müfredat ile Karşılaştırma
Yapılan incelemelerde, mevcut müfredatın muadillerinden iki kata yakın bir düzeyde daha ağır olduğu belirlendi. Bu nedenle yeni müfredatta öğrenme çıktılarında yüzde 35 oranında seyreltme gerçekleştirildi.
Ortak Metin ve Eğitim Yaklaşımı
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde, tüm öğretim programlarının genel çerçevesini ve bileşenlerini içeren “Ortak Metin” oluşturuldu. Ayrıca, Bütüncül Eğitim Yaklaşımı benimsendi ve öğrenciyi bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak görmeyi amaçlandı.
Farklılaştırılmış Eğitim ve Okul Öncesi Programı
Yeni müfredatta öğrenci farklılıklarının göz önünde bulundurularak farklılaştırma etkinlikleri oluşturuldu. Okul öncesi eğitim programında da çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak programın sadeleştirilmesi ve değerlerin vurgulanması sağlandı.