Ksilitol ve Kalp Sağlığı İlişkisi
Araştırmacılar, “European Heart Journal” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 2004-2011 yılları arasında kalp rahatsızlığı tedavisi gören hastaların 1157 kan örneği ile yüksek kalp rahatsızlığı riskine sahip 2 bin 100 kişinin kan örneklerini inceledi. Yapılan araştırmada, sakız ve diş macunu gibi ürünlerde bulunan yapay tatlandırıcı ksilitolün, kanın daha kolay pıhtılaşmasına neden olabileceği belirlendi.
Kalp Krizi ve Felce Yol Açabilme Riski
Araştırmacılar, pıhtıların kalbe ulaşması durumunda kalp krizine, beyne ulaşması durumunda ise felce yol açabileceğini tespit etti. Dr. Stanley Hazen, ksilitolün obezite ve diyabet gibi hastalıkları olanlara önerildiğine dikkat çekerek, bu uygulamanın ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ksilitol ve Eritritol Benzerliği
Dr. Hazen, yapılan araştırmanın ksilitol ile eritritol arasında benzerlik olduğuna işaret ederek, kalp hastalığı riski taşıyan bireylerde yüksek seviyede ksilitol bulunmasının kalp rahatsızlıkları riskini artırabileceğini vurguladı.
DSÖ’nün Açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Haziran 2023’te yapay tatlandırıcılardan aspartamı insanlar için “muhtemel kanserojen” olarak sınıflandırmış ancak günlük alım miktarının aşılmadığı sürece kullanımının güvenli olduğunu bildirmiştir.