Dr. Ece Aynur Onur: “Burdur’da Kuraklık Tehlikesi Alarm Veriyor”
ABD’deki akademisyenlik görevini bırakıp Burdur’a yerleşen Dr. Ece Aynur Onur, kenti bekleyen kuraklık tehdidinin tehlikeli boyutlara ulaştığını vurguladı. Temmuz ve Ağustos aylarında daha zor günlerin beklendiğini belirten Dr. Onur, Burdur’da yaşanan susuzluğun 3 ana nedenini sıraladı.
Önemli Nedenler ve Çözüm Önerileri
1. Mermer Ocaklarının Denetimsiz Su Kullanımı: Dr. Onur, kentin mermer ocaklarının denetimsiz su kullanımının ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, “Mermer bloklarının kesiminde tonlarca su harcanıyor ancak bu kullanımın kaydı ve denetimi yok.” şeklinde konuştu.
2. Kaçak Sondajlar: Karataş Gölü’nün çevresindeki kaçak sondajların gölü tamamen kuruttuğuna dikkat çeken Dr. Onur, “Burdur Gölü de benzer bir tehlike ile karşı karşıya. Kaçak sondajlar sembolik cezalarla yasal hale getiriliyor, bu duruma acilen müdahale edilmeli.” dedi.
3. Yanlış Sulama ve Tarım Uygulamaları: Dr. Onur, bölgede yetiştirilen mısır ve yonca gibi su tüketimi yüksek tarım ürünlerinin sorun oluşturduğunu belirterek, “Burdur gibi kuraklık yaşayan bir şehirde sulama gerektiren tarım ürünlerinin üretimi, su krizini derinleştiriyor. Bu nedenle ekonomik değeri yüksek, susuz tarım ile yapılabilecek şifalı bitkiler ve gıda üretimi teşvik edilmelidir.” ifadelerine yer verdi.
Çağrı ve Öneriler
Dr. Ece Aynur Onur, Burdur’da 4 yıldır uyguladığı susuz tarım projesinin kentin susuzluk ve kuraklık sorunlarına çözüm olabileceğini belirterek, “Mısır, yonca, mermer gibi su tüketimi yüksek ürünlerden vazgeçip, susuz tarım ile daha sürdürülebilir bir tarım modeline geçilmelidir. Ayrıca peyzaj düzenlemelerinde sulama gerektirmeyen bitkiler tercih edilmeli ve eğlence havuzları geçici süreliğine kapatılmalıdır.” çağrısında bulundu.
Kuraklık ve susuzluk tehdidi altındaki Burdur’da ekonomik değeri yüksek, su tasarrufu sağlayan tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Onur, kentin geleceği için acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.