Deniz Ulaşımında Türkiye’nin Önemi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Marmaraereğlisi’ndeki Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’nda yaptığı incelemelerin ardından Türkiye’nin denizcilik alanındaki stratejik konumunu vurguladı. İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan Türkiye’nin, Akdeniz ve Karadeniz Havzası’ndaki ülkeler için anahtar bir konumda olduğunu belirtti. Ülkenin denizcilikteki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek dünya denizciliğinde önde olmayı hedeflediğini ifade etti.
Dünya Deniz Ticaretinde Türkiye’nin Yeri
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 1000 grostondan büyük 2 binden fazla gemisiyle dünyada 12’nci sırada yer aldığını açıkladı. Ülkenin konteyner limanları arasında Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’in dünya genelinde ilk 100 liman arasında olduğunu belirtti. 2023 yılında elde edilen yük ve konteyner miktarlarının rekor kırılacağını öngördü.
Deniz Emniyetinin Önemi
Bakan Uraloğlu, denizlerde 7/24 izleme yapılarak seyir, can, mal ve çevre emniyetinin artırıldığını vurguladı. Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin önemine değinen Uraloğlu, 2023 yılında 339 olayda 806 kişinin kurtarıldığını belirtti. Denizlerdeki güvenliğin ve çevrenin korunmasının gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakılmasında etkin rol oynadığını dile getirdi.
Geleceğe Yönelik Yatırımlar
Bakan Uraloğlu, denizlerde seyir emniyetini artırmak için Otomatik Tanımlama Sistemi’nin geliştirilmiş bir alternatifini yerli ve milli imkanlarla hayata geçireceklerini belirtti. Ayrıca Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi’nin 2026 yılında tamamlanması planlandığını ifade etti. Deniz kirliliğinin önlenmesi ve müdahalesi konusunda da Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’nın önemine değindi.
Bakan Uraloğlu’nun incelemelerine Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Vali Recep Soytürk ve Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol da katıldı.