Hamilelik Sırasında Hangi Testler Yapılmalıdır?
Gebelikte ay ay yapılması gereken testler bulunur. Anne adayları bu testleri de merak ediyor. Gebelik, bir kadının yaşamındaki en önemli süreçlerden bir tanesidir. Bu süreçte annenin ve bebeğin sağlığını korumak için bu testler büyük önem taşır. Günümüzde ultrasın testi her aşamada bebek gelişimini takip etmek için yapılır. Anne adayının ve bebeğin sağlığına odaklanır.
Ultrason Nedir?
Ultrason, karın bölgesine ve bebeğe ses dalgaları ileterek istenilen görüntüleri sizlere sunar. İşlem sırasında zararlı radyasyon içermez. Cerrahi müdahale olmadığı için gebelere güvenle uygulanabilir.
Ultrason Nasıl Çekilir?
Ultrason gebeliğin ilk 11-13.haftalarında yapılır. Bu uygulama bebeğin ilk ayrıntılı ultrasonudur. Diğer bir ayrıntılı ultrason ise 18-23.haftalar arasıdır. Ayrıntılı ultrason hem karın bölgesinden hem de vajinal bölgeden yapılabilir.
Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?
Ultrason, yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı görüntüleme uygulamasıdır. Bilinen hiçbir yan etkisi olmaması nedeniyle ultrason özellikle hamilelik sırasında en çok tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Ultrason şu yöntemlerle tercih edilebilir;
- Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda,
- İç organların görüntülemesinde,
- Kalp kapakçıklarının işleyişini değerlendirmede,
- Kalp krizi sonrası kalbin durumunu görüntülemede,
- Göz yumrularının incelenmesinde tercih edilebilir.
Görüntüleme yöntemi genellikle gebelik sürecinde rahmi, yumurtalıkları ve bebeğin gelişimini gözlemlemede tercih edilir.
Ultrason Çeşitleri Nelerdir?
Ultrasonografi ses dalgalarını kullanarak vücut içerisindeki organların görünümünü değerlendirir. Ultrason çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
- Ekokardiyografi
- Tiroit Ultrasonu
- Transrektal Ultrason
- Abdominal Ultrason
- Pelvik Ultrason
- Transvajinal Ultrason
- Meme Ultrasonu
- Beyin Ultrasonu
- Renkli Doppler Ultrason
Vücut üzerinde farklı organlarının değerlendirilmesi, tümöral lezyonların saptanması ve gebelik takibinde yaygın olarak tercih edilir.
Renkli Ultrason Nedir?
Kan damarlarının detaylı olarak incelenmesi için yapılan görüntüleme tekniğine renkli ultrason tercih edilir. Klinik tarafından yapılan renkli ultrason farklı alanlarda tercih edilir. Bu aladan yapılan görüntüleme çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
Renkli Ultrason Kimlere Yapılır?
Renkli ultrason, doktor muayenesi esnasında kan damarlarını kontrol etmek için tercih edilir. Bu alanda renkli ultrason tiroid şüphesinden, karaciğer kontrolüne kadar yapılabilir. Renkli ultrason yöntemiyle problemler önceden teşhis edilir.
Renkli Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Renkli ultrason gebeliğin ilk 11-13.haftalarında ve 18-23.haftalarında yapılabilir. Uzmanlar tarafından uygulanan renkli ultrason ise yüksek riskli gebeliklerde ise 24.hafta sonrası uygulanabilir. Yüksek riskli gebeliklerde ayrıntılı ultrason izlemi uzmanlar tarafından yapılır.
Renkli Ultrason Neden Kullanılır?
Ultrason görüntüleme çeşitlerinden biri olan renkli ultrason, damarlardaki kan akışının normal olup olmadığını belirlemede kullanılır. Yüksek frekanslı ses dalgaları yardımıyla görüntülenen damarlarda, kan akışının seyri ya da damarlardaki daralma da belirlenebilir.
Renkli Ultrason Nasıl Çekilir?
Renkli ultrason başlık aracılığıyla yapılır. Kullanılacak başlık görüntülenecek bölge üzerinde dolaştırılır. Daha sonra renkli ultrason ekranda elde edilen görüntüleri gösterir. Çekim doktor veya teknisyen tarafından yapılır.
Renkli Doppler Nedir?
Ultrason görüntüleme teknikleri arasında olan renkli doppler, damarlardaki kan akışını tespit eder. Yüksek frekanslı ses dalgaları renkli doppler ile görüntülenen damarlar hakkında detayları görebiliriz. Bu görüntülemede kan akışı izlendiği gibi daralmaya neden olan etkenler de gözlenir.
Renkli Doppler Nasıl Çekilir?
Yaklaşık olarak 30-60 dakika arasında süren testin herhangi bir ön hazırlığı yoktur. Yapılacak renkli doppler inceleme hasta sırtüstü yatarken tamamlanır. Hastanın boynuna az miktarda jel sürülür ve hiçbir ağrı vermeden tamamlanır.
Renkli Doppler Hangi Alanlarda Kullanılır?
Beyin, karaciğer, boyun, kol ve bacak gibi vücudun birçok yerinde kullanılan renkli doppler özellikle hamileler tarafından tercih edilir.
Aç Karnına mı Çekilir?
Karındaki damarları inceleyen bu yöntemde gönderilecek dalgalar barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir.
Renkli Doppler Hangi Hastalıkları Gösterir?
Kitle, kist gibi hastalıklar; atardamar ve toplardamar kaynaklı problemler için doppler testi kullanılır. Bununla beraber renkli doppler ile kas, bağ ve tendonlardaki hastalıklar teşhis edilir. Hastalar üzerinde görülen eklemlerdeki sıvı birikimleri tespit edilir.