Cibaliya Mülteci Kampı’nın Dramatik Hali
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından 1948’de kurulan Cibaliya Mülteci Kampı, son yıllarda ciddi yıkıma uğradı. İsrail ordusunun 3 hafta süren karadan işgal sürecinde yaklaşık 50 bin konutu yıktığı ve binlercesini yaktığı kamp, artık yaşanabilir bir yer olmaktan uzak.
İsrail’in Yıkımı ve Sonuçları
Mayıs ayındaki yıkım sürecinde Cibaliya Mülteci Kampı’nın altyapısı da büyük zarar gördü. Yolları, su ve kanalizasyon ağları tahrip edildi, su kuyuları zarar gördü. Bu durum kampa yaşayan 114 bin Filistinliyi olumsuz etkiledi. İsrail’in dayattığı zorunlu göçe rağmen hala 90 bine yakın kişi kamp içinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.
Cibaliya Halkının Kararlılığı
Cibaliya halkı, yaşadıkları yıkıma rağmen kampı terk etmemekte kararlı. Abdulkerim Ebu Matar gibi birçok kişi, duygusal bağlarını kampa olan derin sevgi ve bağlılıkla açıklıyor. İsrail’in saldırılarına rağmen geri dönmeyi seçenler, yeni bir başlangıca inanıyor.
Cibaliya’nın Geçmişi ve Önemi
Muhammed Ebu Nasr, Cibaliya’nın Filistin tarihindeki sembolik değerine vurgu yaparak, kampın direniş hareketleriyle özdeşleştiğini belirtiyor. Kamp, ulusal, dini ve ticari etkinliklere ev sahipliği yapmış önemli bir merkez olarak biliniyor.
Yaşam Mücadelesi ve Kararlılık
Cibaliya’da yaşamak her geçen gün zorlaşıyor. Ancak halk, mal ve mülklerini kaybetmiş olsa da vatanlarına, kampın tarihine ve birbirlerine olan bağlılıklarıyla direniyor. Her ne olursa olsun burada yaşamaya kararlılar.