İlk Toplantı Işıkhan Başkanlığında Gerçekleştirildi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ihdas edilen Uluslararası İşgücü Danışma Kurulu’nun ilk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, uluslararası iş gücü politikalarının daha etkili ve kapsayıcı bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.
Değişen Küresel Ekonomi ve İş Gücü Piyasaları
Toplantıda konuşan Işıkhan, küresel ekonomi ve iş gücü piyasalarının hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu vurguladı. Küreselleşme, dijitalleşme, savaş, çatışmalar, iklim değişikliği ve demografik hareketler gibi faktörlerin iş gücü piyasalarını derinden etkilediğine dikkat çekti.
Nitelikli İş Gücü ve Uluslararası Talep
Işıkhan, uluslararası nitelikli iş gücüne olan talebin arttığını belirterek, bu alandaki rekabetin yanı sıra iş gücü hareketliliğinin de ivme kazandığını ifade etti. Türkiye’nin nitelikli iş gücü için çekim merkezi olma hedefine vurgu yapan Işıkhan, uluslararası iş gücünün Türkiye’ye katkısının önemine değindi.
Politika ve İşbirliği
Toplantıda uluslararası iş gücü politikalarının oluşturulması ve yürütülmesinin ekonomik, sosyal, kültürel ve politik bir yapıyı içerdiğini vurgulayan Işıkhan, dış politika hassasiyetlerinin göz önünde bulundurularak adımlar atılmasının önemine işaret etti. Çalışmaların ülkenin güvenliği, ekonomik kalkınması ve iş gücü çekebilmesi üzerine odaklandığı belirtildi.
Katılımcılar ve Gündem
Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı temsilcileri katıldı. Toplantıda uluslararası iş gücü hareketliliği ve Türkiye’de uluslararası iş gücüne ilişkin konular ele alındı, güncellenen çalışma izni değerlendirme kriterleriyle ilgili hususlar değerlendirildi.