Boeing Starliner ile Başlayan Macera
Haziran ayında Boeing’in Starliner uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ulaşan tecrübeli astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, sekiz gün geçirmeyi planlıyordu. Ancak Starliner’ın itki sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle NASA, dönüş planlarını değiştirmek zorunda kaldı.
Planlar Değişti
NASA, Starliner üzerinde yapılan yoğun testlerin ardından, aracı mürettebatsız olarak Dünya’ya geri getirme kararı aldı. Wilmore ve Williams’ın dönüşü ise SpaceX’in Crew-9 göreviyle gerçekleşecekti. Ancak bu görev Mart 2025’e ertelendi.
Uzun Süre Uzayda Kalacaklar
Crew-9 ekibi, Dragon uzay aracıyla UUİ’ye ulaşarak Wilmore ile Williams için boş koltuklar bıraktı. Ancak dört astronotun Şubat 2025’te Dünya’ya dönmesi planı da ertelendi. Bu durum, Crew-9 ekibi ve Wilmore ile Williams’ın UUİ’de daha uzun süre kalacağı anlamına geliyor.
Elon Musk’ın Girişimi
NASA blog yazısında, “Bu değişiklik, NASA ve SpaceX ekiplerine yeni bir Dragon uzay aracının hazırlık sürecini tamamlamaları için zaman tanıyor” ifadesine yer verdi. Sonuç olarak, Wilmore ve Williams, sekiz günlük görev yerine, dokuz aydan fazla bir süre uzayda kalacak. SpaceX, UUİ ekiplerinin dönüşü için her altı ayda bir düzenli uçuşlar gerçekleştiriyor.