Özvar’ın Açıklamaları ve Strateji Belgesi Detayları
Özvar, Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliğiyle etkileşiminin odak noktası haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin (2024-2028) hazırlandığını duyurdu. Belgede yer alan bazı başlıklar şunlar:
- Bilim Vatan Oluşturuluyor: Dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanteri hazırlanacak ve Bilim Vatan adı verilen bu oluşumla Türk bilim insanlarının bağları güçlendirilecek.
- Yurt Dışında Kampüs Açılacak: Üniversitelerin yurt dışında kampüs, fakülte, program gibi akademik birimler açmaları teşvik edilecek. Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da Türk üniversitelerinin kampüsleri olacak.
- Uluslararası Mezunlar Türkiye’ye: Yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunlar Türk üniversitelerine ve sanayiye kazandırılacak.
Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Güçlendiriliyor
Özvar, Uluslararası saygınlığa sahip bilim insanlarının Türk üniversitelerinde kısa ve uzun süreli çalışmaları için teşviklerin genişletileceğini vurguladı. Ayrıca Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı güçlendirilecek ve Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor.
Türkiye, Uluslararası Öğrenci Sayısında 8. Sırada
YÖK verilerine göre, Türkiye dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülke konumunda bulunuyor. Strateji belgesiyle nitelikli uluslararası öğrencilerin yükseköğretim sistemine kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Hedefler arasında uluslararası öğrencilerin üniversitelere kabullerinde kullanılan TR-YÖS sınavının uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi de bulunuyor.
Özvar’ın belirttiğine göre, Türk yükseköğretimi uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmeyi hedefliyor ve bu doğrultuda devlet politikalarıyla uyumlu stratejiler izleniyor.