Tebliğ ile Gıdalardaki Eser Elementler ve Bulaşanlar Kontrol Edilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodları belirlendi.
Belirlenen Maksimum Limitler ve Analiz Kriterleri
Tebliğ kapsamında Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde belirlenen kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, kalay gibi eser elementler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için gıdalardaki maksimum limitler tespit edildi. Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uygun olarak hazırlanan tebliğ ile bu maddeler için belirlenen limitlere uyum zorunluluğu getirildi.
Resmi Kontroller ve Yaptırımlar
Resmi kontrollerde numune alma ve analizlerin belirli standartlara uygun olması gerekiyor. Belirlenen maksimum limitlere uymayan gıdalar için idari yaptırım uygulanacak. Numune alımının genel ilkeleri ve laboratuvar numune miktarları belirlenerek, analiz edilmek üzere yetkili laboratuvarlara gönderilecek.
Süreç ve Uyum Zorunluluğu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde resmi kontrolleri yürüten kurumların, belirlenen kriterlere uyum sağlaması için 31 Aralık 2025 tarihine kadar süreleri bulunuyor. Güncellenen tebliğ, gıdalardaki eser element ve bulaşan maddelerin kontrolünü sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.