Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, ticaretin ulaşım olmadan gerçekleşemeyeceğini, üretimin de ticarete dayalı olduğunu ve bu sürecin kalkınmanın temelini oluşturduğunu belirtti. Ulaştırma projelerinin sadece fiziksel altyapı yatırımları olmadığını vurgulayan Uraloğlu, aynı zamanda üretimi, ihracatı, istihdamı, bölgesel kalkınmayı ve uluslararası iş birliğini destekleyen stratejik adımlar olduğunu dile getirdi. Son 24 yılda ulaştırma ve altyapı alanında 355 milyar dolarlık tarihi yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktaran Uraloğlu, Türkiye’nin bölünmüş yollar, otoyollar, yüksek hızlı tren hatları, limanlar, havalimanları, lojistik merkezler ve güçlü haberleşme altyapısıyla donatıldığını belirtti.
Uraloğlu, özellikle 2002 yılından itibaren başlatılan gelişim hamleleriyle demir yollarını devlet politikası olarak ele aldıklarını ifade etti. Demir yollarına yapılan yatırımların sadece ulaşım ağlarını geliştirmekle kalmayıp ekonominin ve şehirlerin ritmini değiştirdiğine dikkat çeken Uraloğlu, 2002 yılında 11 bin kilometre olan demir yolu ağının bugün 2 bin 251 kilometresinin yüksek hızlı tren hattı olduğunu ve toplamda 14 bin 9 kilometreye yaklaştığını açıkladı. Ayrıca Uraloğlu, sadece yeni hatlar inşa etmediklerini, aynı zamanda 11 bin kilometrelik mevcut demir yolu ağını modernize ettiklerini belirterek, Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep gibi hızlı tren hatlarında devam eden inşa çalışmalarından bahsetti.
Uraloğlu, yapımı devam eden Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu projesi ile Türkiye’nin Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki demir yolu bağlantısını güçlendireceklerini, ayrıca Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde gerçekleştirilecek demir yolu bağlantısı projesiyle İstanbul Boğazı’ndan Marmaray’a alternatif yeni bir demir yolu hattına kavuşulacağını söyledi. Uraloğlu, bu projenin ihale sürecinin tamamlanmasının ardından bu yıl inşa çalışmalarına başlanacağını belirtti. 439 kilometrelik 286 iltisak hattının işletildiğini ve 2028 yılına kadar 608 kilometre iltisak hattına ulaşmayı planladıklarını ifade eden Uraloğlu, mevcut 13 lojistik merkezin sayısını 25’e çıkarmayı hedeflediklerini ve demir yolu hatlarını 2028’e kadar 17 bin 287 kilometreye, 2053 yılında ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Şu anda 4 bin 164 kilometrelik yeni hat inşaatının devam ettiğini söyleyen Uraloğlu, 2028 yılına kadar hızlı trenle bağlanacak il sayısını 27’ye çıkarmayı ve 2053 yılında ülkenin dört bir yanını hızlı tren hatlarıyla birleştirerek 48 saatte tüm Türkiye’yi gezebileceklerini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]