Küresel iklimsel faktörler ve jeopolitik gelişmeler, tarım emtia piyasasında sert dalgalanmalara neden oldu. Rusya-Ukrayna savaşının limanları etkilemesi, dünya genelindeki kuraklık ve El Nino hava olayının tesiriyle temmuz ayında buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi temel ürünlerde fiyat artışları yaşandı. Chicago Ticaret Borsası’nda buğdayın kile fiyatı yüzde 8,5 artarak 7,1125 dolara, soya fasulyesi ise yüzde 3,8 yükselerek 12,5650 dolara ulaştı. Bu rakamlar, Mayıs 2024’ten bu yana görülen en yüksek seviyeler olarak kayıtlara geçti.
El Nino hava olayı, özellikle kahve ve kakao piyasalarında belirgin etkilere yol açtı. Güney Amerika ve Güneydoğu Asya’da hissedilen El Nino nedeniyle Brezilya ve Vietnam’da artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, kahve üretiminde endişeleri artırdı. Kahve ağaçlarının çiçeklenmesini olumsuz etkileyen bu durum, rekoltede düşüş beklentisine neden oldu. Benzer şekilde, Batı Afrika’daki şiddetli yağışlar Fildişi Sahili ve Gana’da kakao ağaçlarında siyah kabuk hastalığı riskini yükselterek kakao üretimini tehdit etti.
Hindistan’da iklimsel faktörler nedeniyle pamuk ekim alanlarının daralması ve Sincan bölgesindeki aşırı sıcak hava, pamuk fiyatlarını yukarı çekti. Bu durumlar, ETF’ler üzerinden kahve pozisyonlarının artmasına ve pamuk fiyatlarındaki yükselişe katkı sağladı. ABD merkezli Round Lakes Commodities Kurucu Ortağı Tore Alden, piyasadaki güçlü talebin yanı sıra, artan petrol fiyatlarının enerji ve ulaşım maliyetlerini yükseltmesiyle kurumsal yatırımcıların emtia piyasasına yönelmesinin buğday fiyatlarındaki artışları desteklediğini belirtti.
Tarım emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, El Nino’nun buğday fiyatları üzerindeki etkisine dikkat çekerek, bu hava olayının bazı bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ve azalan yağışlara yol açtığını vurguladı. Avustralya, ABD, Fransa ve Almanya gibi önemli buğday üreticisi ülkelerdeki yüksek hava sıcaklıklarının üretim tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesine ve fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirtti. Ergezen, El Nino etkisinin Şubat 2027’ye kadar devam etmesinin beklendiğini ve bunun buğdayın yanı sıra pamuk, pirinç ve kakao gibi diğer tarımsal ürünleri de etkilediğini ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]