Türkiye’nin Kuzey Ege ve Fethiye-Kaş bölgelerinde iki yeni Deniz Milli Parkı ilan etmesi Yunanistan’da önemli bir yankı uyandırdı. Atina yönetimi bu karara itiraz ederken, Yunan medyası gelişmeyi Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’deki yeni bir hamlesi olarak değerlendirdi. Muhalefetteki Yunan Sol İttifakı (ELAS) ise Başbakan Kiryakos Miçotakis’in dış politikasını eleştirdi.
Eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras liderliğindeki ELAS, Türkiye’nin deniz parkı hamlesini Miçotakis hükümetinin dış politika başarısızlığının bir göstergesi olarak sundu. Partiden yapılan açıklamada, hükümete Türkiye ile ilişkilerde bir ‘rota değişikliği’ yapması çağrısı yapıldı.
Türkiye’nin kararı Yunan basınında da geniş yer buldu. Ta Nea gazetesi haberi ‘Türk parklarıyla çifte provokasyon’ başlığıyla duyurarak, belirlenen alanların Meis adası çevresi ile Limni ve Semadirek adaları arasındaki deniz sahalarını etkilediğini iddia etti. iEidiseis gazetesi ise Ankara’nın kararını, Yunanistan’ın 21 Temmuz 2025’te Güney Ege ve İyon Denizi’nde ilan ettiği deniz parklarına bir yanıt olarak yorumladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarıyla Fethiye-Kaş Deniz Milli Parkı ve Kuzey Ege Deniz Milli Parkı resmen ilan edildi. Fethiye-Kaş Deniz Milli Parkı, Muğla’nın Fethiye ilçesi ile Antalya’nın Kaş ilçesi açıklarında yaklaşık 21 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Kuzey Ege Deniz Milli Parkı ise Çanakkale ve Gökçeada açıklarında yer alıyor.
Yunanistan’ın 2025 yılında Güney Ege ve İyon Denizi’nde deniz parkları ilan etmesinin ardından Ankara, kendi koruma alanlarını oluşturacağını duyurmuştu. Türkiye, Yunanistan’ın Ege’deki tek taraflı adımlarının mevcut sorunlar açısından hukuki sonuç doğurmayacağını belirtmişti. Bu son kararlarla Ankara’nın daha önce duyurduğu iki deniz koruma alanı resmiyet kazanmış oldu.
Reklam & İşbirliği: [email protected]