ABD Başkanı Donald Trump, Kasım 2026 ara seçimleri öncesinde Texas’ın Dallas kentinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Trump, İran ile devam eden savaşın ABD seçimlerinin hemen ardından sona ereceğini iddia etti. Ayrıca petrol fiyatlarının düşeceğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir anlaşma yapmak istediğini ve İran’ın nükleer silah edinme çabasında olduğunu öne sürdü.
Trump, gazetecilerin petrol fiyatları ve İran’ın nükleer silahlanma çabalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Fiyatların galon başına 2 doların altına ineceğini belirten Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesine değinen Trump, Putin’in bir anlaşma yapmak istediğini aktardı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de anlaşma istemesi halinde “çok güzel olacağını” ifade etti. Anlaşma önündeki engelin “birbirinden nefret eden iki kişi” olduğunu söyledi.
Trump, İngiltere, Fransa ve Kanada’nın Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinden gelen malların ticaretine yönelik yaptırım kararı hakkında da konuştu. İsrail ve ilgili ülkelerle görüşeceğini, kararın neden alındığını öğrenmek istediğini belirtti.
İran ile müzakere düşünmediklerini dile getiren Trump, bu konunun gündemlerinde olmadığını vurguladı. Hürmüz Boğazı’ndaki operasyonların artacağı sinyalini veren Trump, “Onların gemilerinden dokuzunu devre dışı bıraktık, bu saldırıların sorumlusu biziz diyebilirim ve daha fazlasını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
İran’ın ABD seçimlerini etkilemeye çalıştığını iddia eden Trump, Tahran yönetiminin zayıf bir yönetim istediğini öne sürdü. Bu sayede nükleer silaha ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]