SON GELİŞME
--:--:--
USD49,53EUR55,73ALTIN6.637,48Istanbul12° Bulutlu6:14İMSAK'AKALAN SÜRE
EKONOMİ

Hürmüz Boğazı Krizi AB’nin Enerji Faturasını 90 Milyar Euro Artırdı

Bağlantı kopyalandı!
Hürmüz Boğazı Krizi AB’nin Enerji Faturasını 90 Milyar Euro Artırdı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hürmüz Boğazı’ndaki krizin, AB’nin fosil yakıt ithalat maliyetini 90 milyar euro artırdığını açıkladı. Von der Leyen, Strazburg’da Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa’nın enerji bağımlılığına ve bu durumun ekonomik etkilerine dikkat çekti.

Enerji Bağımlılığının Maliyeti

Von der Leyen, enerji fiyatlarının yüksek seyretmesinin Avrupa’nın sanayi gücü olma potansiyelini tehdit ettiğini belirtti. Rusya’nın doğal gaz akışını kesmesinin ardından AB’nin enerji tedarikçilerini çeşitlendirme ve yenilenebilir ile nükleer enerjiye yatırım yapma stratejisini sürdürdüğünü ifade etti. Hürmüz Boğazı’ndaki çatışmaların, AB’nin fosil yakıtlara olan genel bağımlılığının maliyetini gözler önüne serdiğini vurguladı.

Başkan, “Hürmüz Boğazı’ndaki çatışmanın başlamasından bu yana ithal fosil yakıtlar bize 90 milyar euro ilave maliyet getirdi. Üstelik karşılığında tek bir molekül bile fazladan enerji almadık.” şeklinde konuştu. Bu durumun, Avrupa’nın kendi temiz enerji kaynaklarına yapacağı yatırımları hızlandırması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Temiz Enerji ve Elektrifikasyon Hedefleri

Von der Leyen, yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve biyometan gibi farklı kaynakların teknolojik tarafsızlık ilkesiyle desteklenmesi gerektiğini savundu. Bu kaynakların, Avrupa’nın enerji bağımsızlığını artıracağını ve enerji fiyatlarını düşüreceğini belirtti. Enerji bağımsızlığı için Avrupa’nın elektrik tüketimini artırması gerektiğini vurgulayan Von der Leyen, toplam enerji tüketiminde elektriğin payını 2040’a kadar ikiye katlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Bu hedefin gerçekleşmesi halinde, Avrupa’nın yıllık fosil yakıt ithalat faturasının 260 milyar euro azaltılabileceğini kaydetti. Geçen yıl Avrupa’da 80 gigavatın üzerinde yenilenebilir enerji kapasitesi kurulduğunu ancak bunun altı katı büyüklüğündeki kapasitenin hala elektrik şebekesine bağlanmayı beklediğini belirtti. Von der Leyen, elektrik şebekelerine daha hızlı yatırım yapılması, bağlantı süreçlerinin hızlandırılması ve enerji depolama kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, Avrupa’nın geleceğinin elektrifikasyonda olduğuna işaret etti.

Benzer Haberler

Tümü
Türkiye’de Kent İçi Raylı Sistemlerle 3,25 Milyar Yolcuya Hizmet Verildi
Türkiye’de Kent İçi Raylı Sistemlerle 3,25 Milyar Yolcuya Hizmet Verildi
İŞKUR’dan 9 Ayda 1.1 Milyon İstihdam
İŞKUR’dan 9 Ayda 1.1 Milyon İstihdam
Altın Kilogram Fiyatı Gün Sonunda Yüzde 0,6 Arttı
Altın Kilogram Fiyatı Gün Sonunda Yüzde 0,6 Arttı
Yaşlı ve Engelli Aylıkları Ekim Ödemeleri Başladı
Yaşlı ve Engelli Aylıkları Ekim Ödemeleri Başladı
Bakan Bayraktar Kalkınma Yolu’nu Enerji Koridoru Olarak Tanımladı 80 Milyar Dolarlık Potansiyel Vurgusu
Bakan Bayraktar Kalkınma Yolu’nu Enerji Koridoru Olarak Tanımladı 80 Milyar Dolarlık Potansiyel Vurgusu
BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı
BIST 100 Endeksi Günü Yükselişle Tamamladı
Haberin Doğru Adresi - HABER METRAJ
Copyright © 2025 Tüm hakları ZİRVE HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması