Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 27 Eylül 2000’de faaliyet geçmesinden bu yana 1403 depremde toplam 701 bin 696 hasar dosyasına ödeme gerçekleştirdi. Kurum, 26 yıllık süreçte 42 milyar lirayı aşan hasar ödemesi yaptı.
DASK, 1999 Marmara Depremi sonrası oluşturulan finansal güvence sistemi olarak faaliyet gösteriyor. Kurum, geçen 26 yılda mevzuatını güncelleyerek ve finansal kapasitesini geliştirerek Türkiye’nin depreme karşı finansal hazırlığında önemli bir rol üstlendi.
DASK, sigortalılığın yaygınlaşmasına paralel olarak hasar ödeme kapasitesini destekleyen finansal yapısını güçlendirdi. Poliçelerden elde edilen fonların büyüklüğü 30 milyar liraya ulaştı. Kurumun toplam portföyü, güçlü bir reasürans korumasıyla destekleniyor.
Finansal kapasite, bir yıl içinde meydana gelebilecek iki büyük ölçekli depremin hasarlarını ayrı ayrı karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. Bu kapasite, gerektiğinde devreye giren devlet desteğiyle de güçlendiriliyor.
Operasyonel altyapısını da sürekli geliştiren DASK, poliçe üretiminden hasar yönetimine, dijital hizmetlerden kurumlar arası veri paylaşımına kadar birçok alanda yenilik hayata geçirdi. Teknolojik gelişmelerle vatandaşların sigortaya erişimi kolaylaştırıldı, sigortalılık kontrolleri etkinleştirildi ve deprem sonrası süreçler hızlandırıldı.
DASK Genel Sekreteri Balkır Demirkan, 26 yılda yapılan ödemelerin toplam karşılığının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu belirtti. Demirkan, 11,7 milyon konutun Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında olduğunu hatırlatarak, sigortalılığın yaygınlaşması kadar mevcut poliçelerin yenilenmesinin de önem taşıdığını vurguladı.
Demirkan, kurumlar arası veri paylaşımını güçlendirmeyi ve teknolojiden daha fazla yararlanmayı hedeflediklerini kaydetti. Hasar değerlendirme süreçlerinde yapay zekanın kullanılması ve poliçe üretiminde tapu verilerinden daha etkin yararlanılması üzerinde çalıştıklarını ekledi. Ayrıca, e-Devlet üzerinden DASK poliçelerinin görüntülenmesi ve yenilemelerinin hatırlatılması gibi hizmetlerin kısa sürede hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]