Haber: İlker Ahmet Yıldız Sınav tarihine kadar öğrenci ve velilerin yoğun bir dönem yaşadığı sürecin son günlerinde yapılmaması gereken bazı hareketler, bugüne kadar harcanan emeklerin boşa gitmesine neden olabilmektedir. Bu konuda ailelere önemli görevler düştüğünü ifade eden uzmanlar, Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'nın zekâ ve bilginin küçük bir testi konumunda olduğunu vurguluyorlar. Burada en önemli unsurun…
Haber: İlker Ahmet Yıldız
Sınav tarihine kadar öğrenci ve velilerin yoğun bir dönem yaşadığı sürecin son günlerinde yapılmaması gereken bazı hareketler, bugüne kadar harcanan emeklerin boşa gitmesine neden olabilmektedir. Bu konuda ailelere önemli görevler düştüğünü ifade eden uzmanlar, Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'nın zekâ ve bilginin küçük bir testi konumunda olduğunu vurguluyorlar. Burada en önemli unsurun moral ve motivasyon olduğunun altını çizen uzmanlar, öğrencinin yaş grubu dolayısıyla daha çok arkadaşlarına kulak verse de ailesinin onun için önemli bir manevi güç olduğunu söylüyorlar.
ÖĞRENCİYLE SADE VE ANLAŞILIR BİR DİLDE KONUŞMAK GEREKİR
Sınava kalan son 2 gün içinde anne ve babanın tutumu oldukça önemli bir hal almaktadır. Son günlerde söylenebilecek şaka yollu bazı sözler ise gerçek olarak algılanabilir ve farklı tepkiler yansıtabilir. Bu nedenle anne ve babanın sınava girecek olan öğrenciyle iletişiminde sade ve anlaşılır bir dilde konuşmasında yarar vardır. Ancak moral vermek maksadıyla abartılı iltifatlarda bulunmaktan da kaçınmak gerekir, çünkü çocuklar artık genç kategorisine girmiş bulunmaktadırlar.
SINAV GECESİ SINAV HAKKINDA KONUŞMAK ÖĞRENCİYİ OLUMSUZ ETKİLER
Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı gecesi saat 22.00'ye kadar olan zaman içerisinde birlikte akşam yemeği yiyerek sınav harici sohbet etmeye çalışmak öğrenciyi yarın gireceği sınav stresinden biraz da olsa uzaklaştırmak anlamına gelmektedir. Sonrasında ise öğrencinin ılık bir duş alarak ertesi gün daha erken ve dinç kalkması sağlanabilir.
SINAV SABAHI EN ÖNEMLİ KISIM
En önemli kısım olan sınav sabahında özellikle annelere büyük iş düşmektedir. Normal günlerde ne şekilde bir kahvaltı hazırlanıyorsa sınav sabahında da aynı şekilde kahvaltı hazırlanması gerekir. Öğrenciler sınavda 160 dakika kalacağı için bu nedenle metabolizmaları biraz sıkıntı yaşayabilir. Burada önemli olan; vücudun normal zamanlarda alışık olduğu şekilde kalmasıdır. Yine bazı öğrenciler için sınava bütün aile ile birlikte gitmek sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle öğrencinin o anki ruhsal durumuna göre bunu ayarlamakta fayda vardır. Burada esas önemli olan ise, sınav bittikten sonra çocuklarınıza karşı kullanacağınız cümlelerdir. Bunların özenle seçilip kullanılması gerekir.
ASIL SINAVIN LYS OLDUĞUNU UNUTMAYIN
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanları, asıl sınavın Haziran ayında yapılacak olan LYS sınavı olduğunu hatırlatırken, öğrencinin bu sınava da bir an evvel motive olabilmesi için rehber bir öğretmenle iş birliği içerisinde olmakta fayda bulunduğunun altını çiziyorlar.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap