Üroloji Nedir?
Üroloji; idrar yolu ve erkek üreme sistemi ile ilgilenen bir tıp departmanıdır.
Üroloji doktoru hem kadınlar hem de erkeklerde:
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Böbrek taşları
- Mesane, böbrek ve böbrek üstü bezi kanserleri
- İdrar kaçırma
- İnterstisyel sistit (mesanede enfeksiyon olmaksızın iltihaplanma olması)
- Aşırı aktif mesane sendromu hastalıklarına bakar.
Bazı kadınlarda özellikle menopozdan sonra mesane sarkması (prolapsusu) adı verilen bir durum görülebilir. İdrar yaparken zorluk, idrarı tam boşaltamama, idrar kaçırma gibi problemlere neden olan mesane sarkması ile de üroloji bölümü ilgilenir.
Üroloji bölümü erkeklerde idrar yolu sorunlarının yanı sıra üreme organları ile ilgili durumlara da bakar. Dolayısıyla prostat büyümesi ve kanseri, penis ve testis kanseri, varikosel gibi rahatsızlıklar da ürolojinin kapsadığı diğer durumlar arasında yer alır. Erkeklerde kısırlık (infertilite), erektil disfonksiyon sorunları için de üroloji doktorlarına başvurmak gerekir.
Son olarak çocuk üroloji; çocuklarda idrar yollarındaki yapısal problemler, inmemiş testis, altına kaçırma gibi sorunlarla ilgilenir.
Üroloji Muayenesi Nasıl Yapılır?
Ürolojide teşhis koymak için kullanılacak yöntemler hastanın şikayetine göre değişiklik gösterir. Fizik muayenede genel olarak hastada kasık ve yan (böğür) ağrısının olup olmadığına bakılır. Ürolojik hastalıkların tanısı için idrar tahlili, sistoskopi, ürodinami gibi pek çok farklı yöntemden yararlanılabilir.
İdrar tahlili, hastadan alınan idrar örneğinin laboratuvarda incelenmesidir. Tahlil, idrarda enfeksiyon ya da kanama gibi problemlerin varlığının gösterilmesinde kullanılır. Sistogram ise idrar kesesinin (mesaninin) filminin çekilmesidir. Bu da mesaneden idrar kaçağı varlığının araştırılmasında kullanılan bir tanı yöntemidir.
Sistoskopi olarak adlandırılan işlemde hastanın üretrasından (idrarın dışarı atıldığı yerden) mesanesine kadar olan bölümde ucunda kamera olan ince bir tüp ilerletilir. Bu sayede üretra ve mesanenin içerisinde herhangi bir anormallik olup olmadığı tespit edilir. Ürodinami olarak isimlendirilen yöntemde ise hastanın mesanesinin hacmi ve basıncı değerlendirilir. Postvoiding rezidü ise idrarın dışarı atılma hızını ölçmeye ve mesanedeki idrarın tamamının boşaltılıp boşaltılmadığını öğrenmeye yarar. Üroloji bölümünde hastalığa göre prostat ameliyatından böbrek nakline, taş kırmadan vazektomiye çok farklı tedaviler uygulanabilir.
Üroloji Randevusu Nasıl Alınır?
İdrarda kan, yan (böğür) ağrısı, idrar yaparken zorlanma, idrar tutamama gibi pek çok sağlık sorununun tanı ve tedavisi için üroloji bölümüne başvurmak gerekir. Size en yakın sağlık merkezindeki üroloji doktorlarına ulaşmak ve seçtiğiniz doktordan randevu almak için https://doktorbul.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Üroloji Bölümü Doktorları Hakkında Bilgilere Nereden Ulaşabilirim?
Üroloji doktorları ya da diğer bir deyişle ürologlar kendi içlerinde farklı alanlarda uzmanlaşabilir. Bu alanlar pediatrik (çocuk) üroloji, onkolojik (kanser) üroloji gibi farklı branşlar olabilir.
Üroloji doktorlarının uzmanlık alanlarını görüntülemek, adreslerini öğrenmek için https://doktorbul.com/uroloji sitesini kullanabilirsiniz. Bu sitede ayrıca daha önce ilgili doktora başvurmuş hasta ve hasta yakınlarının süreç hakkındaki yorumlarını okuyabilir, değerlendirmelerini görüntüleyebilirsiniz.