Hemşirelik ve Mühendislik Fakültesi İşbirliğiyle Yaratıldı Atatürk Üniversitesi’nde Hemşirelik Fakültesi’nden Doç. Dr. Bahar Çiftçi ve ekibi ile Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşkunçay’ın iş birliğiyle, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine yardımcı olmak amacıyla el şeklindeki “Terapotik Dokunmatik” cihazı geliştirildi. COVID-19 Sürecinde Ortaya Çıktı Doç. Dr. Çiftçi, pandemi sürecinde hasta yakınlarının hastalarını ziyaret edememesi ve…
Atatürk Üniversitesi’nde Hemşirelik Fakültesi’nden Doç. Dr. Bahar Çiftçi ve ekibi ile Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşkunçay’ın iş birliğiyle, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine yardımcı olmak amacıyla el şeklindeki “Terapotik Dokunmatik” cihazı geliştirildi.
Doç. Dr. Çiftçi, pandemi sürecinde hasta yakınlarının hastalarını ziyaret edememesi ve psikolojik destek ihtiyacından yola çıkarak bu cihazı geliştirdiklerini belirtti. Terapotik cihaz, hastaların yanında olmalarını hissettirmek için seslerin yanı sıra dokunma hissi de sunuyor.
Cihaz, insan eli dokusuna benzer bir yapıya sahip olup hastanın elinin üzerine konularak sıkma refleksleri gerçekleştiriyor. Hastaların nabzı ve solunumu üzerinde olumlu etkiler bırakması amaçlanan cihaz, dokunma ve müzik terapilerini birleştiriyor.
Doç. Dr. Çiftçi, cihazın hastalar üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla bilimsel çalışmaların başladığını ve hastaların yaşam bulguları üzerindeki etkilerini incelediklerini belirtti. Fakülte öğrencileri de cihazı deneyerek olumlu geri dönüşlerde bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap