TÜBA’nın Yıl İçindeki Faaliyetleri
Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) yıl içindeki proje ve faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. TÜBA’nın dünya akademileriyle işbirliği kapsamında bilimsel diplomasi örnekleri sunarak çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
Öncelikli Proje ve Faaliyetler
Şeker, bu yıl ağırlıklı olarak öncelik verdikleri projeler arasında “Milli Mücadele’nin Yerel Tarihi” ve “Türk Maarif Ansiklopedisi” gibi önemli eserleri tamamladıklarını ifade etti. Ayrıca, iklim değişikliği, çevre kirliliği, doğal kaynakların kullanımı ve halk sağlığı gibi konularda da çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
TÜBA’nın Yayın Faaliyetleri
TÜBA Başkanı, tematik olarak 32 farklı başlıkta 60’ın üzerinde eser yayınladıklarını belirterek bu eserler arasında yüksek lisans ve doktora düzeyinde ders kitapları ile güncel sorunlara yönelik çalışmaların da bulunduğunu söyledi. Ayrıca, “Global Transformation and Türkiye” başlıklı İngilizce bir çalışma ile Asya Bilim Akademileri ve Toplulukları Birliği ile ortak sempozyumların kitaplaştırıldığını açıkladı.
TÜBA’nın Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi
TÜBA’nın üzerinde 10 yıldan fazladır emek verdiği “Türk-İslam Bilim Kültür Mirası” projesi kapsamında 60 eserin basıldığını ve bu sayının 100’e çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini aktardı. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerin basımı ve genç nesillere ulaştırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Bilim İnsanlarına Destek
TÜBA Başkanı, genç bilim insanlarını desteklemek adına çeşitli ödül programları düzenlediklerini ve farklı tematik alanlarda projelere ödül desteği verdiklerini açıkladı. TÜBA-GEBİP ile genç bilim insanlarına ödüller vererek bilimsel çalışmaları teşvik ettiklerini ve desteklediklerini belirtti.
Gelecek Yılın Planları
Şeker, gelecek yıl aile ve sosyal medya konularını ele almayı planladıklarını ve bu konularda sempozyum ve çalıştaylar düzenleyerek bilim insanlarının önerilerini raporlayacaklarını aktardı. Ayrıca, çevre, iklim değişikliği, yapay zeka, enerji ve sağlık gibi konularda çalıştay ve sempozyumlar gerçekleştirerek bilimsel etkinliklere devam edeceklerini belirtti.