Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından başkent Şam’da yeni dönemin ilk halk parlamentosu oturumu yapıldı. Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve İçişleri Bakanı Enes Hattab oturuma katıldı. Yeni parlamento üyeleri toplu olarak anayasal yemin etti. Bu oturum, ülkenin siyasi dönüşümünde kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Devlet Başkanı eş-Şara, parlamentoda yaptığı konuşmada Suriye’nin kendi medeniyet ve değerlerini yansıtan yeni bir tarih yazdığını belirtti. Milletvekillerini sorumluluk ve liyakat esaslarına dayalı bir devlet inşa etmeye davet etti. Yıllarca süren baskı, savaş ve yıkımın bıraktığı enkazın vatan menfaatini her şeyin üstünde tutmayı gerektirdiğini vurguladı. Ekonominin yeniden inşası ve yatırım ortamının sağlanmasını tüm kurumların ortak sorumluluğu olarak tanımladı.
Dışişleri Bakanı Şeybani, bu adımla Suriye’nin etkin anayasal kurumlar dönemine girdiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Claudio Cordone de oturumu ülkenin siyasi dönüşümünde anahtar bir dönüm noktası olarak niteledi.
Suriye Halk Parlamentosu’nda anayasal teamüller gereği en yaşlı üye olan Milletvekili Usame el-Assaf başkanlığında açılış yapıldı. Ardından Başkanlık Divanı seçimleri gerçekleştirildi. Yapılan gizli oylama sonucunda Anayasa Hukuku doktorası bulunan eski hakim Abdülhamid el-Avvak, 99 oy alarak yeni meclis başkanı seçildi.
Yarıştaki diğer adaylardan Müeyyed Hayel el-Kablavi 75 oy, Muhammed Ramiz Kurec ise 31 oy aldı. Sandıktan bir adet boş oy çıktı.
Zaferinin ardından kürsüye çıkan Meclis Başkanı el-Avvak, yıkılan rejimin parlamento üzerinde bıraktığı basmakalıp imajı tamamen ortadan kaldıracaklarını vurguladı. Tüm milletvekillerini yasama kurumunun itibarını pekiştirmek için güçlerini birleştirmeye davet etti. Parlamenter faaliyetlerin meclis çatısı altında yürütülmesi gerektiğini belirtti ve yürütme organı ile tam bir iş birliği içinde çalışacaklarını ifade etti. El-Avvak, halkın yüksek beklentileri doğrultusunda parlamentonun, hükümetin yeniden imar ve hizmet sunma çabalarını desteklemek adına yasama süreçlerini kolaylaştıracağını söyledi.
Oturumda yapılan oylamalarda parlamento divanının diğer üyeleri de belirlendi. Dokuz adayın yarıştığı seçimlerde Mustafa Musa Meclis 1. Başkan Yardımcılığına seçildi. Madonna Bishara ise 2. Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
Milletvekillerinin katılımıyla yapılan divan katipliği seçiminde Müeyyed Habib parlamentonun yeni meclis sekreteri oldu. Meclis Başkanı el-Avvak, tarihi ilk oturumun tamamlanmasının ardından bir sonraki yasama birleşiminin 26 Temmuz 2026 tarihinde gerçekleştirileceğini ilan etti. Oturum bu açıklamayla kapandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]