Maltepe diyaliz merkezi böbrek yetmezliği yaşayan hastalar için özel olarak hizmet veren alanlardır. İnsan vücudunda böbrekler metabolik olan atıkları vücuttan atar, toksinlerin ve ilaçların yok edilmesini sağlar, hormonları üretir ve elektrolit, baz ve su dengesini sağlar.
Böbrekler hayati öneme sahip olan organlardır. Yerine getirilen fonksiyonlar birtakım sebeplerden dolayı işlevini yitirirse insanlarda böbrek yetmezliği oluşur. Eğer bir kişide kalıcı olarak böbrek yetmezliği varsa bu durumun bir tedavisi yoktur.
Kalıcı böbrek yetmezliği olan kişiye böbrek nakli yapılması gerekir. Hastalar ülkemizde böbrek nakli için bekledikleri zaman içerisinde böbrekleri doğru şekilde çalışmadığı için vücutlarında birtakım problemler meydana gelerek yaşamlarını daha zorlaştırır.
Diyaliz Merkezi Fiyatları
Bir kişide böbrek yetersizliği varsa vücudunda üre, potasyum, fosfor, kreatinin gibi zararlı maddelerin oluşumu görülür. Maltepe diyaliz merkezleri böbrek nakli bekleyen hastaların bu süreçte vücudunun korunmasını ve hayatlarına normal bir şekilde devam etmesini sağlar.
Vücutta oluşan zararlı maddelerin temizlenme işlemine hemodiyaliz adı verilir. Hemodiyaliz tedavisi bir makine aracılığı ile gerçekleştirilir. Makineye bağlanan hastanın vücudundaki tüm kan dışarı alınır. Diyalizör filtresi ile kandaki solüt ve sıvı içeriği düzenlenir.
Temizlenen kan yeniden damar yoluyla hastanın vücuduna verilir. Hasta tedavisi devam ettikçe kan sulandırıcı kullanır. Bunun nedeni kan pıhtılaşmasını önlemektir. Hemodiyaliz işlemine yapay böbrek de denir ve hastalara her zaman uygulanır.
Diyaliz Merkezi Yönetmeliği
Hasta hemodiyaliz makinesine bağlandığında kan temizleme işlemi 4 saat boyunca sürer. Tedavi haftalık olarak 2 veya 3 kez gerçekleştirilir. Maltepe diyaliz merkezleri hastaların seansı ne sıklıkta alacağı, seansın süresi, diyaliz ve filtre sıvısı seçenekleri kişinin fizyolojik özelliklerine bağlıdır.
Böbrek yetersizliği olan bir hastada böbrekler fonksiyonlarını yerine getiremezler. Bunun sonucunda vücutta potasyum, üre, fosfor, kreatinin gibi zararlı maddeler kan içerisinde artar.
Sağlıklı bir kişide bu zararlı maddeler idrar yoluyla vücuttan dışarı atılır. Kişide böbrek yetmezliği varsa zararlı maddelerin atılması için hemodiyaliz tedavisi yapılır. Diyaliz makinesine bağlanan hastanın kanı bu tedavi ile temizlenir ve hayatını normal bir şekilde sürdürür.
Diyaliz Merkezi İstanbul
Bir kişi hemodiyaliz tedavisi gördüğünde diyaliz makinesine bağlanır. Diyaliz merkezleri tedavi uygulanan hastanın damar yoluyla kanın dışarı alınması ve filtre ile temizlenerek yeniden hastaya geri verilmesi işlemini gerçekleştirir.
Hastanın kanı greft, kateter veya fistül kullanılarak alınır. Sonrasında kan diyaliz makinesinin içindeki kılcal filtreler sayesinde temizlenir. Bu filtrelere diyalizör denir. Filtreden geçen kandaki zararlı maddeler filtrede dış kısımda bulunan diyaliz sıvısına karışarak kandan uzaklaştırılmış olur.
Filtreden geçtikten sonra temizlenen kan solüt ve sıvı içeriği dengelenerek damar yoluyla hastaya geri verilir. Hastanın durumuna göre bu işlem haftada birkaç kez tekrarlanabilir. Seansların süresi genel olarak 4 saat sürer.
Diyaliz Merkezi Çalışma Saatleri
Maltepe diyaliz merkezleri hastaya tedavi uygulanmadan önce diyalizörün belirlenmesini gerçekleştirir. Sonrasında belirlenen diyalizörün steril edilmesi tamamlanır.
Sterilizasyon işlemi sırasındaki maddelerin temizlenmesi için de diyaliz makinesinden 2 litre serum fizyolojik geçirilir. Daha sonra tedaviye başlamak için hastaya damar yolu açma işlemi gerçekleştirilir. Üç farklı şekilde damar yolu açılabilir.
Fistül, greft ve kateter işlemleri damar yolu açmak için kullanılabilen işlemlerdir. Hastanın tedavisine göre uzman doktor hangi yolu kullanacağına kendisi karar verir. Diyaliz makinesine bağlanan hastanın daha sonra kanı dışarı alınır ve filtreden temizlenerek vücuduna geri verilir. Bu şekilde diyaliz makinesi sayesinde yapay bir böbrek oluşturulmuş ve görevlendirilmiş olur.