ABD’nin Teksas eyaletindeki Hobby-Eberly Teleskobu’nda kullanılan “Yaşanabilir Bölge Gezegen Bulucu” adlı cihazın keşfiyle, “LHS 3154b” adı verilen devasa kütleli bir ötegezegen bulundu. Bu ötegezegen, Dünya’nın kütlesinin 13 katı büyüklüğünde.
M sınıfı cüce yıldızların en küçük ve en soğuk tür olduğu belirlendi. Bu tür yıldızların büyük gaz ve toz bulutlarından oluştuğu ve oluşum sonrasında yıldızın etrafında gezegenlerin oluştuğu bir disk meydana getirdiği tespit edildi.
Samanyolu Galaksisi’nde yaygın olan M sınıfı cüce yıldızlarının gaz devi gezegenlere göre daha nadir olduğu ve daha çok küçük, kayalık gezegenlerin bulunduğu görüldü.
“LHS 3154b”, evrendeki soğuk ve küçük kütleli bir yıldız olan “LHS 3154″ün yörüngesinde 3,7 Dünya gününde tamamladığı bir tur ile keşfedilen en büyük kütleli gezegen oldu.
Penn State Üniversitesi’nden astronomi ve astrofizik profesörü Suvrath Mahadevan, bu keşfin evren hakkında çok az şey bildiğimizi gösterdiğini ifade etti. Bu kadar düşük kütleli bir yıldızın etrafında bu kadar ağır bir gezegenin olmasının beklenmediğini belirtti. Ayrıca, gezegenin oluşumu için gereken diskteki madde miktarının bu gezegenin oluşmasını destekleyecek kadar yeterli olmadığı düşünülüyordu.
Araştırmacılar, küçük, soğuk yıldızların etrafındaki yaşanabilir bölgelerde suyun sıvı halde bulunabileceği gezegenleri tespit etmek için kullanılan HPF cihazıyla “LHS 3154b”yi inceledi. Yapılan analizler sonucunda, gezegenin ağır bir çekirdeğe sahip olduğu ve bu çekirdeğin gezegenin oluştuğu diskteki katı madde miktarının beklenenden daha fazla olması gerektiği ortaya çıktı.
Araştırmacılar, düşük kütleli yıldızların etrafındaki diskin, en az 10 kat daha fazla toz içermesi gerektiğini düşünüyor.
Bu keşif, mevcut gezegen oluşumu teorilerini sorgulamamız gerektiğini gösteriyor. Megan Delamer adlı astronomi yüksek lisans öğrencisi, bu keşfin son derece nadir olduğunu belirtti.
Bu önemli keşif, Science dergisinde yayımlandı.