İzmit Körfezi’nde Dip Çamuru Temizliği Projesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi” kapsamında, İzmit Körfezi’nin doğu yakasında dip çamuru temizliği gerçekleştiriliyor.
Dip Çamurundan Balata Üretimi
KOÜ Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen proje kapsamında, İzmit Körfezi’nden çıkarılan dip çamurundan balata üretildi. Proje, 10 kişilik bir ekip tarafından 3 aylık bir çalışmayla gerçekleştirildi.
Yerlileştirme ve Millileştirme Çalışmalarına Katkı
Projenin öncülüğünü yapan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün çağrısıyla başlayan çalışmalarda, dip çamurunun analizi yapıldı ve balata malzemesi olarak kullanılmasında herhangi bir zararlı bileşen bulunmadığı belirlendi. Proje ekibi, Türkiye’nin yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına katkı sunmayı hedefliyor.
Ürün Geliştirme ve Patent Başvurusu
KOÜ’de üretilen dip çamurundan elde edilen balata malzemesi, daha fazla geliştirilmeye devam ediliyor. Dip çamurunun içeriğinde ne kadar fazla kullanılabilirse, daha iyi bir ürün ortaya çıkacağı düşünülüyor. Patent başvurusu için çalışmalara da başlanmış durumda.
Ekonomik ve Çevreci Bir Çözüm
Proje ekibi, dip çamurundan elde edilen balata malzemesini piyasadakinden en az %50 daha ucuza üretebileceklerini belirtiyor. Hem çevre kirliliği hem de hava kirliliği açısından önemli bir geri dönüşüm malzemesi olan dip çamurundan elde edilen ürünün istenen özelliklere sahip olduğu belirtiliyor.
Proje ekibi, dip çamurundan üretilen malzemeyle ilgili yapılan aşınma testinde istenilen özellikleri gözlemlediklerini ifade ediyor.