Proje Hazırlanması
Çığ veya selde kaybolan vatandaşların ve nesnelerin yerinin daha teknolojik imkanlarla tespit edilmesi için proje hazırlayan Atan, 2 yıl önce YYÜ Teknokent’e başvuru yaptı. Projenin kabul edilmesiyle 30 metrekarelik atölyede çalışmaya başlayan Atan ve ekibi, bir yılda tasarladıkları aracın prototipini tamamladı.
TÜBİTAK Desteği
ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Mars’ta kullandığı rocker-bogie denilen süspansiyon sistemi ve 500 metrekarelik alanı tarayarak nesnelerin yerini tespit etme özellikleri bulunan araç, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklendi.
Ulusal ve Uluslararası Tanıtım
Atan ve ekibinin tasarladığı araç, Küresel Girişimcilik Etkinliklerine Katılım Çağrısı kapsamında dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2024’e katılmaya hak kazanan 50 Türk teknoloji girişimi arasında yer aldı. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle ABD’nin Las Vegas şehrinde gerçekleştirilen fuara katılarak aracın tanıtımını yapan Atan, projenin daha da geliştirilmesi ve piyasa sürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Tarama Kabiliyeti ve Özellikleri
Atan, prototipini yaptıkları aracın 2022’de TÜBİTAK kapsamında desteklendiğini söyledi. Çığ ve sel gibi doğal afetlerde kaybolan kişinin yerinin tespit edilmesi için çalışma yürüttüklerini anlatan Atan, araçlarının teknolojik bir yaklaşım olarak yer altı gözlem radarı (GPR) kullanarak yerin tespitini amaçladıklarını belirtti. Ürünlerinin uzaktan kontrol edilebilen ve otonom özelliğe sahip bir araç olduğunu ve NASA’nın Mars’ta kullandığı süspansiyon sistemi olan rocker-bogie’ye sahip olduğunu vurguladı. Böylelikle arama kurtarma çalışmalarının güvenli şekilde uzaktan kontrol edilebildiğini söyledi.
Gelecek Planları
Atan, ürünlerinin 500 metrekarelik bir alanı dakikalar içinde tarama kabiliyetine sahip olduğunu ve derinlik konusunda da nesnenin yerini algılayabildiğini belirtti. Ürünlerinin uluslararası standartlarda geliştirilmesi için akıllı sistemle görüntü analizi ve farklı yöntemleri denediklerini söyledi. Atan, ürünlerinin inşaat ve arkeolojik alanlarında da kullanılabileceğini ve piyasada karşılık bulmasını umut ettiklerini açıkladı.