Türk ve Güney Kore’de Sadece İki Ülkede Bulunuyor
HAVELSAN tarafından Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üretilen CN-235 tam uçuş simülatörü, 24 Kasım 2006’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı. Dünyada sadece Türkiye ve Güney Kore’de bulunan bu simülatör, 11. Ana Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına bağlı Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığı tarafından kullanılıyor.
Gerçekçi Uçuş Deneyimi Sunuyor
CN-235 tipi kargo uçağının birebir özelliklerini kullanıcı deneyimine sunan simülatör, eğitimlerde 40 bin saatten fazla uçuş süresi sunuyor. İçerisine yüklenen gerçek 3 boyutlu harita sayesinde ülke semalarında uçuş hissiyatı veren simülatör, aynı zamanda uçağın gerçekte yapabileceği manevraları da yansıtıyor.
Pilotları Uçuşa Hazır Hale Getiriyor
Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanı Hava Pilot Albay Kemal Yıldırım, CN-235 tam uçuş simülatörü ile pilotların uçuş öncesindeki eğitimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Yakıt sarfiyatına sebep olmadan pilotları uçuşa hazır hale getiren simülatör, normal eğitimleri yüzde 50 oranında azaltarak pilotların eğitim seviyesini artırıyor.
Acil Durum Eğitimleri ve Hizmet Verilen Ülkeler
Albay Kemal Yıldırım, simülatörde gerçek uçakta yapılamayan emergency durumlarını işlediklerini ve pilotların eğitim seviyelerini artırdıklarını vurguladı. Standart Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığı’nda 17 kişilik bir ekip görev yapıyor ve günde 12 saatlik uçuş gerçekleştiriliyor. Ayrıca, 8 farklı ülkeye de simülasyon eğitimi veriliyor.
Her Hava Şartında Eğitimler Devam Ediyor
Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Uçuş ve Simülatör Öğretmeni Hava Pilot Yarbay Savaş Güngörmüş, CN-235 tam uçuş simülatörü ile her hava şartında, harbe hazırlık eğitimlerini sürdürdüklerini ifade etti. Uçakla yapılamayan acil durum eğitimlerini simülatörle gerçekleştirdiklerini belirten Yarbay Güngörmüş, bu simülatörün büyük önem taşıdığını vurguladı.